Warning: A non-numeric value encountered in /home/og007200/www_root/templates/as002050/includes/includes.php on line 83

Warning: A non-numeric value encountered in /home/og007200/www_root/templates/as002050/includes/includes.php on line 83
Výrobky z mlieka
Warning: A non-numeric value encountered in /home/og007200/www_root/templates/as002050/params.php on line 64

Výrobky z mlieka

Výrobky z mlieka

 

Maslo

Čerstvo nadojené mlieko z nášho automatu sa nechá odstáť, kým sa na jeho povrchu neusadí smotana, tučná zložka mlieka.

Maslo sa vyrába zo smotany, ktorá sa obyčajne nechá skysnúť, pretože maslo z nej je trvanlivejšie než zo sladkej smotany. Smotanu vyšľaháme mixérom asi 10 - 15 minút, kým sa nevytvorí maslo, z ktorého ručne vytlačíme prebytočnú vodu.

Hotové maslo dáme do nádoby a odložíme do chladničky.

 


Tvaroh

tvarohMlieko z nášho automatu necháme pri izbovej teplote skysnúť (najlepšie v tej istej nádobe v ktorej ho budeme ohrievať). Môže to trvať až dva dni. Ak chceme proces skysnutia urýchliť pridáme do mlieka už predtým skysnuté mlieko, alebo zakysanku, alebo lyžicu citrónovej šťavy.

Keď mlieko skysne pomaly ho ohrievame. Na mäkký tvaroh stačí teplota 30-40° C. Vrstvy, ktoré sa na chvíľu zdanlivo spojili, sa postupne po pár minútach (15 – 20 minút) oddeľujú, a po premiešaní sa tvaroh usadí na dne nádoby. Mlieko odstavíme, zakryjeme a necháme pomaly vychladnúť. Po vychladnutí sa obsah hrnca precedí (najlepšie cez textilnú plienku). . Tvaroh treba skladovať pri teplote do 8 °C.

 


Jogurt

jogurt

  • 1l plnotučného mlieka
  • 1 malý biely jogurt

Mlieko z nášho automatu zahrejeme tesne pod bod varu. Potom ho necháme vychladnúť približne na 40 °C a zmiešame ho s jogurtom a prelejeme do menších nádob so šrobovacím vrchnákom. Potom odložíme na teplé miesto. Môžeme využiť rúru, keď ju máme ešte teplú z pečenia, v zime sa dá použiť aj radiátor, alebo jogurtovač, prípadne uložíme zmes do perín. Optimálna teplota na tvorbu jogurtu je 30 až 40 °C. Zmes necháme stáť asi 10-15 hod. Dochutíme podľa ľubovôle. Ak chcete jogurt urobiť aj na budúce, postupujte rovnako, len namiesto kúpeného jogurtu použite vlastný.

 


Syr

syr

  • 10 l mlieka
  • 20 ml syridla
  • 0,5l kyslého mlieka

Mlieko zahrejeme na 38 °C a pridáme doňho kyslé mlieko a zamiešame. Potom pridáme do mlieka syridlo, ktoré zriedime s trochou vlažnej vody a dobre rozmiešame.

  • syr
  • Necháme odstáť 20-30 min, kým mlieko nestuhne. Po stuhnutí premiešame lyžicou a zova necháme odstáť 20-30 min.
  • syr
  • Potom zmes precedíme cez textilnú plienku(vhodné je odstrániť tlačením syra v plienke čo najväčšie množstvo srvádky) a necháme odkvapkať.
  • syr

 


Syrové nite (korbáče)

 

syrove_nite

Zo syra, ktorý sme si vyrobili si môžeme naťahať korbáče. Syr nakrájame na tenké plátky, ktoré vložíme do hrnčeka s horúcou vodou a vareškou sa snažíme urobiť zo syra hmotu podobnú gume, keď je syr dobre rozohriaty v teplej vode palcom a ukazovákom sa snažíme ťahať syrové nite. Niť posúvame do druhého hrnčeka, kde máme studenú vodu v ktorom syr tvrdne.

  • syrove_nite
  • Syrové nite potom namotáme napríklad na kuchynský lopár a rozrežeme. Nakoniec ich namočíme do studeného rôsolu. Rôsol si spravíme uvarením vody a soli. Nite budú slané podľa toho ako dlho budú namočené v rôsole.
  • Upozornenie: Môže dôjsť k opareniu prstov, lebo voda s ktorej nite ťaháme musí byť pomerne horúca, keď bude chladnejšia, nite sa nebudú dať ťahať.

Falošná treska

 

falošná treska

  • 250g tvarohu
  • 1 cibuľa-nakrájať
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo (pretlačiť cez mriežku)
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 1 majonéza alebo tatarská omáčka
  • 2 mrkvy nastrúhať
  • 3-4 kyslé uhorky pokrájať na drobno
  • 1/2 kávovej lyžičky vegety

Všetko zmiešať.