Mlieko
je kvapalina produkovaná mliečnymi žľazami samíc cicavcov. Je to základný zdroj výživy pre mláďatá predtým ako sú schopné tráviť inú potravu.
Surové mlieko (kravské, ovčie, kozie, byvolie i ťavie) a zvlášť mliečne výrobky z týchto mliek už niekoľko tisícročí tvoria hlavnú potravinovú zložku človeka.
Výživová hodnota 100g kravského mlieka
- energia: 273 KJ
- voda: 87,6 g
- sušina: 12.4g
- bielkoviny: 3,25g
- tuky: 3,37g
- sacharidy:4,7g
Minerálne látky:
vápnik, železo, sodík, horčík, fosfor, chlór, draslík, zinok, jód
Vitamíny:
- A - očný vitamín, podporuje rast organizmu, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám, pri jeho nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice
- B1 - pomáha telu premieňať sacharidy (cukry) na energiu, je nevyhnutný pre správnu činnosť srdca, svalov a nervového systému, jeho nedostatok sa prejavuje slabosťou, únavou a poškodením nervov
- B2 - potrebujeme ho pre telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov, pri nedostatku je pokožka suchá, popraskaná, oči sú citlivé na prudké svetlo
- C - chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny, pomáha pri regulácii rastu, hojení rán, ak ho má telo málo, je náchylnejšie na infekcie
- D - je potrebný pri vstrebávaní vápnika, ak ho má telo málo, rednú kosti, kazia sa zuby
- E - chráni bunky, pomáha pri raste, vývine svalov, podporuje funkcie krvného obehu, nervového a tráviaceho systému
- B6 - pomáha pri metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry, jeho nedostatok postihuje svaly, príznakom sú problémy s rastom a imunitným systémom
- B12 - nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, fungovanie nervového systému, pri jeho nedostatku môže nastať degenerácia kostnej drene
- niacín - podporuje tráviacu sústavu, kožu, nervy, pomáha pri premene potravy na energiu, ak ho má telo málo, prejavuje sa to problémami s trávením alebo kožnými problémami
- kyselina listová - je potrebná pri metabolizme bielkovín, pri tvorbe červených krviniek, raste a fungovaní buniek, jej nedostatok spôsobuje okrem iného aj šedivenie vlasov
- kyselina pantoténová - pomáha pri spracovaní prijatých živín, dôležitý je pre hormóny a spracovanie cholesterolu